Foodbloggers Awards keert op 3 september terug naar De Tropen Café en Restaurant.

‘Ik wil een onafhankelijk awardshow opzetten’, deelt Roger Bloem (Cityguys) eind 2016 telefonisch mee aan Susam Pang (bySam). Pang ligt op dat moment onaanspreekbaar ziek in bed. ‘Tof. Bel me terug als ik weer aanspreekbaar ben.’ Het koortsachtige belletje werd een awardshow. Die vorig jaar 350 restauranteigenaren, chefs, bartenders en vrienden van de Amsterdamse horeca bij elkaar bracht. Dit jaar keert de Foodbloggers Awards op 3 september terug naar De Tropen Café en Restaurant. Pang: ‘Het was een no-brainer of we dit nog eens moesten doen.’

Waar ze normaal ieder op hun eigen platform een oordeel vellen over hoofdstedelijke horeca, werken Amsterdamse foodbloggers dit jaar voor de tweede keer samen. Een tiental van de digitale fijnproevers slaan de handen ineen om de beste bars, restaurants en chefs te onderscheiden. Onafhankelijk.

Bloem: ‘De Foodblogger Awards ontstond uit de behoefte om een awardshow te hebben waarin iedere zaak gelijke kansen heeft.’ Restaurants en bars hoeven zich niet aan te melden of te betalen om mee te doen. De juryleden kiezen vrij hun favorieten. Dat restaurants bloggers enkel via PR-etentjes aan hun zijde krijgen, bleek vorig jaar ook niet aan de orde. Pang: ‘Meerdere winnaars hadden geen PR-bureau of marketing afdeling. Sommigen nodigden überhaupt geen bloggers uit en deden amper iets aan social media. Dat is de essentie: iedereen kán winnen.’

Dit jaar claimen weer 10 foodbloggers een plek in de jury. Naast Bloem en Pang, zijn o.a. Nancy van Batenburg (Culy), Jean-Paul Schaddé van Dooren (Cityguys), Albert van Beeck Calkoen (Mister Cocktail) Gijsbregt Brouwer (de Buik), Karin Engelbrecht (@Mokumista), Seger Abels (Foodini), Kiki Bosman (Girls Who) hoofdjurylid. Zij vinden een klankbord in een groep onlineschrijvers die als algemeenjurylid hun ‘review’ delen in negen categorieën. De tiende award is een publieksprijs. De genomineerden worden volgende week bekend gemaakt.

Niet alleen de restaurants mogen gratis deelnemen; het event is geheel kostenloos voor alle genodigden. Uber Eats, Eet.nu en Lightspeed maken het event als hoofdsponsors mogelijk. Waar o.a. KetelOne en Lowlander Beer de dorstlessen en Frietboutique en Nice to Meat de hapjes verzorgen.